A legtöbben ezért nem érik el a fitnesz céljaikat! – III. RÉSZ – A 4 legveszélyesebb hozzáállás

by | Jan 9, 2018 | Edzéselmélet, Életmód, Legfontosabb cikkek

A 4 legveszélyesebb hozzáállás

Az előző részekben röviden bemutattam a leggyakoribb téves mintákat, szó esett az edzés lényegéről és tisztáztuk a legfélrevezetőbb hiedelmeket is, amik alapjában véve szabotálják a fitneszcélod elérését.

Amennyiben még nem olvastad az első két cikket úgy itt eléred őket:

I. Rész – Téves minták – Mi az edzés lényege?

II. Rész – A 3 legfélrevezetőbb hiedelem

Az emberek többsége az edzéshez való hozzáállásával gátakat állít a fitneszcéljai elérése elé. Ezek is többnyire a hiányos ismeretekre vezethetők vissza. Márpedig ha az edzéssel kapcsolatosan nem vagy tisztában bizonyos dolgokkal, akkor mindig a könnyebb utat fogod választani, ugyanis az idegrendszerbe bele van kódolva az, hogy spóroljon az energiáddal, amennyire csak lehetséges.

Ma a 3 legveszélyesebb hozzáállásról lesz szó. Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor én 100%-ra merem állítani, hogy nem sokra fogod vinni az edzéssel.

Hozzáállás 1. – Csak azt csinálom, amit szeretek, vagy amihez kedvem van!

Ha korábban sportoltál, akkor Te is tudod, hogy voltak olyan gyakorlatok, mozdulatok, amiket utáltál. Vagy iszonyatosan szenvedtél tőlük, vagy egyszerűen csak nevettél rajtuk, de alig vártad, hogy vége legyen.

Nos, bárhova is mész, minden mozgásformában lesznek olyan gyakorlatok, amik jól fognak menni, és olyanok, amik kevésbé.

Persze, én megértem, sokan nem csinálnak olyat szívesen, ami nem megy. Én se szeretem a kudarcot. Viszont gondolkoztál már azon, hogyan leszel úgy jobb valamiben, ha mindig csak azt gyakorlod, ami már amúgy is jól megy?

Fejlődni pont attól fogsz, hogy előbb-utóbb olyanokat is megcsinálsz, amik nem mennek jól. Sőt, az igazi kincsek mindig itt vannak elrejtve. Ez visz előre, ettől leszel jobb és több!

Mindig megvan az oka annak, ha valami nem megy jól. Ilyenkor mindig van egy mögöttes probléma, amin ha dolgozol, akkor javul a teljesítményed. 

Íme, pár lehetséges ok, ami miatt nem megy valami:

 

 • Talán nem vagy elég hajlékony, nem úgy mozognak az ízületeid, a vállad vagy a gerinced túl kötött ahhoz, hogy a gyakorlatot végrehajtsd?
  Lehet, hogy  ezért fáj mondjuk a hátad a gyakorlat közben? Lehet, hogy ezért nem tudsz mondjuk rendesen leguggolni? Ha dolgozol a hajlékonyságodon, akkor könnyen lehet, hogy jobban fog menni.
 • Nem vagy elég erős hozzá!
  Lehet, hogy sok a súly? Túl nagy az erőkar? Vegyél vissza ilyenkor! Beszéld meg az edződdel, hogy válasszatok könnyebb progressziót.
 • Nincs még meg a koordinációd?
  Lehet, hogy most csinálod először? Ha igen, akkor miért várod, hogy azonnal menjen? Ha már régóta próbálkozol, lehet, hogy nem tanították meg helyesen, vagy csak nem figyelsz oda eléggé a részletekre. Kérd meg az edződ, hogy nézzen Rád, és próbáld megtanulni és megérteni a legfontosabb kulcspontokat.
 • Nem érted a gyakorlat lényegét és ezért nem tudsz azonosulni vele?
  Tudd, hogy mi a lényege annak, amit csinálsz, ne csak úgy csinálgass valamit. A megértés sok motivációt adhat és könnyen kihozhat az ilyen gödrökből.
Mit javaslok?

Pár dolgot már fentebb is felsoroltam, de következzen még kettő:

Először is attól leszel jobb és több, hogy olyanokon is dolgozol, amik kevésbé mennek, amikben van kihívás. Az edzésnek pont ez az egyik lényege!

Mondok egy példát: guggolni sokan utálnak! Te is? Ha viszont erősíteni és formálni szeretnéd a lábaid és nem guggolsz, mert az nem megy, vagy mert utálod a rudat és a súlyokat, vagy egyáltalán a guggolásokat, akkor hogyan szeretnéd a lábad erősebbé és formásabbá tenni?

Azt javaslom, hogy dolgozz azon, ami nem megy! Ha már megtanultad, akkor haladj tovább egy nehezebbre, vagy válassz egy másik kihívást, de ne rekedj meg egy adott szinten.

Másodszor, most hogy a fentieket már tudod, próbáld ezeket a részeket nem túlélni. Ehelyett gyakorolj, figyelj oda a részletekre, légy precíz és türelmes, továbbá kérdezz ha nem értesz valamit.

Hozzáállás 2. – Türelmetlen vagy, és mindent azonnal akarsz!

4 hét alatt nem tudod megváltani a világot, ez nem így működik. Pláne nem, ha már régóta nem sportoltál, vagy csak hébe-hóba csinálgatsz valamit.

Felejtsd el az instant megoldásokat és a könnyű utat! Nincs olyan, hogy “legjobb gyakorlatok a kockás hasért”. A „végezd ezt a 3 gyakorlatot és 4 hét alatt csoda lesz” című programokba teljesen felesleges belekezdened. Most komolyan, volt már valaha ilyennel bárminemű sikered? Oszd meg, ha igen, mert akkor szeretném megtanulni én is azt a módszert :).

Tudom, a világ felgyorsult, és már tegnapra jó lett volna az álomtest, de ki kell ábrándítsalak, ilyen nem lesz.

Persze ez nagyban függ a jelenlegi állapotodtól is, de ha tartós, és hosszú távon megmaradó eredményeket szeretnél látni magadon, akkor bizony kitartó, precíz gyakorlásra lesz szükséged.

Mit javaslok?

Egyszerűen azt, hogy légy türelmes és hosszútávon gondolkozz, ne hetekben, vagy alkalmakban.

Azt is értsd meg, hogy mindent nem tudsz egyszerre fejleszteni. Lehetetlen heti 2 edzéssel egyszerre izmot építeni, állóképességet javítani és maximum erőt fejleszteni. Ezek a célok egymást ütik!

Persze heti 4-6 edzéssel már több mozgástered lehet, de nem sok olyan embert ismerek, aki ennyi edzést be tud vállalni, hacsak nem sportoló a hivatásod.

Ha kitűztél egy célt és adtál rá magadnak 3 hónapot, akkor most rögtön szorozd meg ezt kettővel, mert kb. ez lesz a reális. Ha régóta nem sportoltál, akkor nyugodtan adj magadnak 12 hónapot!

Felépíteni valamit időbe fog telni! Lesznek unalmas és izgalmas részek. Íme az optimális folyamat teljesen kezdőknek:

1. lépés: Le kell fektetned az alapokat, amihez a tapasztalataim alapján kb. 2-3 hónapra lesz szükséged. Ebben a periódusban fel kell építened egy alap erőszintet, állóképességet és mozgékonyságot, amire később tudsz építeni. Természetesen ezeket sem egyszerre, hanem több 3-4 hetes ciklusban.

2. lépés: Ha megvannak az alapok, akkor jöhetnek a haladóbb programok, ahol már csak egy-egy képesség fejlesztésén fogsz dolgozni, ugyanis haladóbb szinten többet kell gyakorolni és több idő kell valaminek az eléréséhez.

Mindenki szereti, ha szép, kidolgozott teste van, de ez majd a rendszeres mozgásnak és a életmódbeli változtatásoknak az egyenes következménye lesz.

Így például a mérleget is felesleges napi szinten nézegetned. Arról, hogy milyen jeleket figyelj magadon, ebben a cikkben olvashatsz: A mérleg szívás! 7 árulkodó jel, amiből tudod, hogy jó az új étrended.

Hozzáállás 3. – Nem vagy ott az edzésen!   

Ez viszonylag magáért beszél.

Ha nincs edzésinger, akkor nincs fejlődés! Ha tudományos oldalról nézzük, akkor a lényeg az, hogy a rendszertelen edzéssel és túl hosszú kihagyásokkal a várt adaptáció nem fog bekövetkezni.

Ennek az oka a bevezető cikkben leírtakra vezethető vissza, ugyanis akkor a legjobb újra edzeni, amikor a szuperkompenzáció (ez az alkalmazkodási folyamat csúcspontja) még tart vagy már épp a vége felé jár.

Egy bizonyos idő után sajnos minden visszaáll az eredeti állapotba. Ez egy kezdőnél jellemzően 3-5 nap, haladóbbaknál kb. 3 nap. Ez annyit jelent, hogy az edzésed arra volt jó, hogy kicsit átmozgattad magad, de lényegi változás nem történt.

Szóval, ha valami eredményt vársz az edzéstől – különben minek csinálnád, akkor ezzel a mentalitással csak az időd és a pénzed vesztegeted -, akkor igyekezz minden edzésen részt venni, ne az utolsó legyen a prioritási sorban.

Ha nem tudsz rendszeresen ott lenni az edzésen, akkor a fejlődésed sem lesz olyan, amilyet szeretnél, leginkább semmilyen lesz.

A tapasztalatok alapján az első két hétben akár heti 1 edzés is elég lehet ahhoz, hogy bármi beinduljon. Ebben a rövid időszakban minden edzés sok változást fog előidézni. Lesz izomlázad is, hiszen az új terhelésre így reagál a szervezet.

Az izomlázzal kapcsolatosan van jópár mítosz. Ez akkora témakör, hogy és az ezzel kapcsolatos tévhitekről külön cikkben olvashatsz:

Tények és tévhitek az izomlázzal kapcsolatosan

Egy idő után viszont heti 1-2 edzés már nem lesz elég, hiszen a szervezet megszokja terhelést. Egy bizonyos ponton túl gyakoribb ingerre van szükséged, többször kell ismételned egy edzést ahhoz, hogy annak eredménye legyen.

Félre ne érts most, nem azt írtam, hogy meg kell halj, csak azt, hogy heti 2-3 alkalom valószínűleg szükséges lesz ahhoz, hogy magasabb szintekre juss.

Egy idő után foglalkoznod kell az életmódbeli tényezőkkel, mint pl. a táplálkozással.

Az sem mindegy persze, hogy milyen az edzésprogram, mert ha rosszul van összerakva és folyamatosan akkora terhelést kapsz, amit egyszerűen képtelen vagy kipihenni, akkor ez nagy gond, de ezzel a IV. részben foglalkozok majd.

Ha nincs rendszer az edzésre járásodban akkor a szervezeted tudomást sem vesz arról a néhány edzésről, amin ott voltál. Talán ahhoz elég lesz, hogy ne ess vissza jó pár szintet.

Mit javaslok?

Minimum heti két alkalommal kalkulálj, amit mozgásra szánsz. Még jobb, ha napi szinten tudsz foglalkozni a mozgással, pláne ha ülőmunkát végzel.

Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy minden nap edzened kell, elég ha 10 percet foglalkozol pl. a gerinceddel, vagy többször felállsz a székedből és sétálsz egyet.

Tervezz előre, hogy ne semmi se jöhessen közbe. Legyenek alternatívák arra is, ha közbejön valami.

Kalkulálj a napi stresszel és kipihentségi szinteddel is, mert van az a pont, hogy tényleg nem érdemes elmenni az edzésre. Ha 3 órát aludtál este, akkor ez teljesen felesleges. A következő részben a regenerációról lesz szó, és abból jobban megérted, hogy miért javaslom ezt.

Hozzáállás 4. – Az edzés nem elég változatos, inkább ma nem megyek!

Ismét egy óriási probléma! Fontosnak tartom, hogy az edzés ne legyen unalmas, de ha minden edzésen mást csinálsz, akkor hogyan fogsz bármiben is fejlődni?

Az edzés lényege az, hogy szervezeted adaptálódjon valamihez. Ha olvastad az első cikket, akkor ezt már tudod. Ha még nem, akkor gyorsan fusd át a sárga keretes részt!

Katt ide: Mi az edzés lényege?

A tested mindig reagál az őt érő stresszre, és ha ez a stressz rendszeres és elég erős, akkor ahhoz alkalmazkodni fog. Úgy is mondhatnám, hogy abban leszel jó, amit sokat csinálsz.

Ha rendszeres terhelés alá helyezed a szervezeted, akkor alkalmazkodni fog ehhez az igénybevételhez, vagyis egy idő után már nem fogsz annyira elfáradni az edzésen.

Ha viszont minden edzésen mást csinálsz, akkor a szervezeted nem fogja tudni, hogy mihez kell adaptálódnia, vagyis nem leszel erősebb, nem lesz több izmod, nem lesz jobb az állóképességed. 

Mit javaslok?

Értsd meg az alkalmazkodás lényegét!

Ahhoz, hogy az adaptáció bekövetkezzen, kezdőként kb. 2-3 hétre, haladóbb szinten viszont már 4-6 hétre van szüksége a szervezetednek. Ez idő alatt dolgozz ugyanazokon a mozgásokon, gyakorolj, tökéletesíts a technikádon. Ettől válsz jobbá!

Fontos azonban, hogy az edzésciklus során időnként változnia kell a terhelésnek, pihenőknek, ismétlésszámoknak. Lehet, be- vagy kikerül pár kiegészítő gyakorlat, de a fő irányvonal marad ugyanaz.

Létezik olyan program is, ahol egy héten belül A-B-C napok vannak, és ezt ismétled kb. 4-8 hétig.

Amint végeztél egy ilyen ciklussal akkor továbbléphetsz a következő szintre, foglalkozhatsz más készségek fejlesztésével.

Próbáld ki bármelyik edzésünk most 1.000 Ft-ért

Regisztrálj az óranrend felületén majd jelentkezz be és csináljuk!

Tovább az Órarend-hez! ==>>>

 

Témák

SzinkronGym Referenciák

77 kg-ról lementem 70 kg-ra, pocakom nagy része gyakorlatilag lement. A közérzetem sokat javult és ha nem sportolok, akkor hajlamos vagyok depresszióra. Azt érzem, hogy a heti két-három alkalom rendszeres mozgás jobban karban tarja az agyamat és nincsenek hangulat ingadozásaim. Erőnlétem sokkal jobb lett, 3/4 éve úszom minden héten egyszer és ott érzem leginkább.

Ami nagyon tetszett, hogy mindenféle előképzettségből elkezdhető és elég látványos fejlődést érhető el. A gyakorlatok fel vannak építve a kezdetektől, logikusan össze van állítva az edzésterv. Nem véletlenszerű gyakorlatokat csinálunk és így jobb a fejlődés. Nekem azért kényelmesebb, mert nem kell azzal foglalkoznom, hogy mi a fenét csináljak egy edzőteremben, hanem az edző elmondja és hozzám igazítja. Krizsán Viktor

39, éves

A rendszeres derékfájdalmak elmúltak és ez nagy dolog, mert ezzel szendvedtem sokat. Azelőtt a cipőfűzőmet nem tudtam bekötni emiatt, és ez már könnyedén megy, szóval ennek most nagyon örülök.

Erősödés is történt, a felsőtetemen érzem leginkább, a ruháim karban nem mennek rám.

Korábban is jártam edzeni gyúróterembe. Itt viszont azt látom, hogy szakszerűen csináljátok az edzést. Az ember nem is gondolná, hogy mennyivel jobban lehet csinálni egy gyakorlatot, ha rendesen megtanítják. Ami tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy átmozgatjuk a ízületeket. Korábban pár karlendítés után már neki is estünk az edzésnek és toltuk ezerrel, de most már látom, hogy mennyire fontos az ízületi mozgékonyság növelése is. Virág Ottó

Jelentkezz be most és próbáld a ki az edzést 1.000 Ft-ért!

Kattints a "Bejelentkezés" gombra, majd regisztráld magad az órarend felületén. Ezután lépj be és jelentkezz az órára!

Témák

LombGym

E-mail cím: info@szinkrongym.hu
Telefonszám: +36 20 9388539
Cím: 1139, Budapest, Lomb utca 34

Copyright© 2017 SzinkronGym
Jogi nyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum |  Sütik kezelése | ÁSZF

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Pin It on Pinterest

Share This

Oszd meg a cikket, ha tetszett! :)

Ha hasznosnak találtad, akkor ne tartsd titokban. Oszd meg a cikkünk másokkal is!